16.10.2013

Erään naisen tarina

Tämä tarina on tosi ja se kertoo eräästä naisesta joka on koko elämänsä aikana taistellut oman paikkansa ja arvostuksensa eteen. Peruskouluaikoina häntä kiusattiin, kerran jopa hakattiin sen takia, kun hän änkytti. Onneksi hänellä oli edes muutama ystävä, jotka eivät välittäneet hänen änkytyksestään, vaan pysyivät hänen rinnallaan. Peruskoulu oli ja meni. Ammattikoulussa eräs nainen päätti, ettei anna änkytyksen vaikuttaa hänen koulutusmahdollisuuksiinsa. Hän suoritti koulun ja valmistui. 

Ammatin vaihto tuli eteen joskus 1980 luvun puolen välin jälkeen. Eräs nainen sai paikan yhdessä matkatoimiston puhelinvaiheessa. Se olikin iso askel hänelle. Usein hän mietti miten selviytyä änkytyksen kanssa haastavasta työstä, jossa joutui myös käyttämään kieliä. Mutta eräs nainen selvisi ja pärjäsi työssään. Tullessaan töihin Helsingin kaupungille erään naisen änkytys oli lähes kokonaan kadonnut. No ehkä jännityksen vaikutuksesta jotkut sanat aiheuttivat hänelle vieläkin vaikeuksia. Mutta se tunne, mitä eräs nainen tunsi, hänet oli hyväksytty työyhteisöön, auttoi häntä voittamaan änkytyksensä sekä parantamaan puhetekniikkaansa. Voittamisen tunne antoi uskoa siihen, että hän pärjäisi työelämässään sekä kasvatti hänen itseluottamustaan niin naisena kuin työyhteisön jäsenenä.
Vuonna 1995 erään naisen serkku rekrytoi hänet töihin Helsingin kaupungille laskujen käsittelijäksi. Ja tällä tiellä eräs nainen edelleen on. Hän on ollut tähän hetkeen asti ollut useassa eri toimessa Helsingin kaupungilla, joissa eräs nainen on joutunut esiintymään, pitämään puheita änkytyksestään huolimatta. Vuonna 2012 oli edessä taas kerran uudet haasteet. Eräs nainen pääsi toimimaan päätoimisena työsuojeluvaltuutettuna. Työ mikä vaatii sosiaalisia taitoja, taitoja esiintyä, taitoja kuunnella ja taitoja olla apuna muille työtekijöille. Nyt näyttää siltä, että tämä eräs nainen jatkaa tässä tehtävässä. Eräs nainen on hävennyt niin monta vuotta änkytystään. Ollut kiusattu. Jopa joskus vieläkin, joku matkii tai hymähtää, kun hän änkyttää, mutta hän ei anna sen lannistaa. Moni joka hänet tuntee ja on kanssaan keskustellut ovat varmaankin huomanneet ison kehityksen hänen puheessaan. Edelleen ja varmaan hänen koko loppuelämän aikana tulee niitä hetkiä, että hän änkyttää, mutta hän on sinut asian kanssa ja änkytys on osa häntä! 

Näin pienestä ujosta ja koko lapsuus- sekä nuoruusiän änkyttäneestä tytöstä kasvoi aikuinen nainen,joka on ylpeä itsestään.