4.12.2017

"Leipuri tai sitten ei"

Toiset on luotu leipojiksi ja toiset ei. Tämän totesi eräs nainen, kun hän ajatteli olla luova ja leipoa joululahjaksi muutaman pehmeän piparkakun. Tällä kertaa hän ajatteli vielä olla viisas ja pyysi miniänsä avukseen. Kakun ohje oli erittäin selkeä ja helppolukuinen. Eräs nainen teki ensimmäisen kakun, ohjeen mukaisesti. Toisen kakun teki hänen miniänsä. Ennen uunin laittoa kummatkin huomasivat, että taikoinoissa oli eroa. Toinen taikina oli paljon tummempi. 

Kummatkin kakut paistettiin samaan aikaan uunissa. Ensimmäinen kakku kypsyi ilmoitetussa ajassa, 50 minuutissa. Toinen kakku oli vielä hieman raaka. Eli se vaati pidemmän paistoajan. Noin tunnissa tämä toinen kakku sitten kypsyi. Valmiissa kakuissa oli kaunis ruskea väri, mutta mikä harmitti erästä naista oli se, että kakut halkeilivat! Näyttää siltä, että erään naisen uuni paistoi kakut epätasaisesti ja nyt taitaa olla edessä uuden uunin osto. Eli lopputulemana oli melko rumat kakut. Ja eräs nainen mietti, voiko näitä edes antaa lahjaksi. Onnistuukohan leipominen sinulta paremmin, kuin eräältä naiselta? Toivottavasti!



PEHMEÄ PIPARKAKKU
3         munaa
1,5 dl sokeria
5 - 6 dl vehnäjauhoja
2 tl         kanelia
1,5 tl inkivääriä
1 tl         neilikkaa
1 tl         soodaa
150 g       voita
2 dl         kermaa tai 200 g kermaviiliä
0,5 dl siirappia
Voiteluun
1 rkl         voita
2 rkl         korppujauhoja

Viimeistelyyn
tomusokeria

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet keskenään. Sulata voi ja anna hetki jäähtyä. Lisää munavaahtoon vuorotellen jauhoseosta, voisulaa, kermaa tai kermaviiliä sekä siirappia. 
Nostele taikina tasaiseksi.
Voitele ja korppujauhota suorakaiteen muotoinen kakkuvuoka. Kumoa taikina vuokaan ja kypsennä 175-asteisessa uunissa noin 50 minuuttia. Tarkista kypsyys cocktailtikulla. Kakku on kypsä, kun taikinaa ei tartu tikkuun. Anna jäähtyä ennen kumoamista.
Kakun voi tehdä valmiiksi hyvissä ajoin etukäteen, sillä sen maku vain paranee säilytyksen aikana. Kääri jäähtynyt kakku folioon ja nosta jääkaappiin tekeytymään 2–3 päiväksi.
Tarjoiluehdotus: Tee pehmeästä piparkakusta herkkusuupaloja pikkujoulubuffetiin leikkaamalla viipaleet neljään osaan ja levittämällä niille pehmeää homejuustoa ja viikunahilloa.

Ohje on Yhteishyvän Facebook-sivuilta